00:50:08 | 19.01.2018
Področja delovanja
 
 

Izračuni variant UTD

Uroš Boltin, april 2013

Datoteka na spodnji povezavi vsebuje Excelovo aplikacijo za preračunavanje variant uvedbe UTD v Sloveniji. Je bistveno enostavneje zastavljena kot aplikacija za podoben namen, izdana marca leta 2010, ki je imela mnogo širši nabor opcij, a je bila manj pregledna. Takrat so bili osnova znani statistični podatki za leto 2007, zdaj so za leto 2010. Špekulativna ekstrapolacija za kasnejša leta tokrat ni vključena.

Izbira variant se pretežno nanaša (poleg same višine UTD) na variante davčne reforme. Pri odpravi obstoječih socialnih transferjev ni možna izbira. Izračun se opira na izbiro dr. Valerije Korošec v delu: "Predlog UTD v Sloveniji - zakaj in kako?", Zbirka delovni zvezki UMAR, Delovni zvezek št. 6/2010, let. XIX. Na to delo se sicer delno naslanja tudi izbira že vključenih variant obdavčitve (komentar je v priloženi datoteki), a to je le za primer. Pri obdavčitvi ima uporabnik proste roke, da preigrava tudi druge variante.

Datoteka je v prosti uporabi in distribuciji. V primeru predelave je treba navesti izvor originala in kaj je spremenjeno.

Povezava: UTD 2010 izracun U Boltin april 2013.xls

Povezava: UTD 2010 komentar U Boltin april 2013.doc


Aplikacija za izračun UTD iz leta 2010


Povezava: Aplikacija za izračun UTD (Excel, 2 MB)

Datoteka iz leta 2010 vsebuje aplikacijo programa MS Excel za preračunavanje finančnih učinkov uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka v Sloveniji. Ni omejena na določen model, ampak omogoča primerjave različnih variant ob možni izbiri parametrov. Je pa omejena predvsem na reformo v začetnem trenutku, torej ob predpostavki delitve obstoječega kolača, in ne špekulira s kasnejšimi razvojnimi učinki reforme, na katere je v kasnejši fazi sicer gotovo tudi možno računati.

Datoteko je dovoljeno kopirati in razširjati v nespremenjeni ali tudi v spremenjeni verziji. V primeru sprememb je treba navesti prvotni vir in opombo, kaj je spremenjeno. Namen je, da lahko služi vsakomur kot orodje za preigravanje lastnih variant.


Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

DZZZ Ljubljana
Svet za Darfur
Zavetišče Gmajnice
GREENSLO - SLOVENIJA
Harmonija narave
Življenje uhaja iz nadzora
Moj pes

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije