Predstavitev

Program

Narava je naš Učitelj

Kontakt

Darilo Zemlji 2010

Darilo Zemlji 2008

Darilo Zemlji 2007

 
 
 
 
 
  

Predstavitev

Darilo Zemlji 2012
Naravna ravnotežja – sožitje v naravi in družbi.

V letošnjem letu bomo člani Gibanja za pravičnost in razvoj v sodelovanju z inštitutom Novum v okviru projekta Darilo Zemlji s sloganom »Naravna ravnotežja – sožitje v naravi in družbi« pripravili celodnevni dogodek na gradu Bogenšperk v Šmartnem pri Litiji, ki bo potekal v soboto, 29. septembra 2012, od 10. do 16. ure.

Projekt Darilo Zemlji ima nekaj letno tradicijo, saj smo v letih 2007, 2008 in 2009 v akcijah sajenja dreves  s sloganom »Posadimo drevo v zemljo, zasadimo vrednote v srce« v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi zasadili več kot 350 dreves na več kot 50 različnih lokacijah širom Slovenije. Leta 2010 pa smo na delavnicah in okroglih mizah še posebej izpostavili spoštovanje do narave, načine pridelave hrane, napredne družbene oblike redistribucije in do zdravega načina življenja pod sloganom »Sobivanje z naravo, bivanje v vrednotah«. 

Osrednji dogodek bo obeležje Drnovškovih lip, v počastitev ustanovitelju  in idejnemu vodji Gibanja za pravičnost in razvoj ter projekta Darilo Zemlji, dr. Janezu Drnovšku.

Letošnji dogodek vsebinsko prehaja od trajnostnih vrednot k samorefleksiji našega oz. človekovega delovanja v naravi in učinka na živo, neživo naravo in človeško družbo. Nadaljujemo iskanje ravnotežij v naravi in družbi. Predvsem želimo prebuditi željo in zavedanje v sleherniku z razmišljanji o mejah vzdržnosti in trajnostnega koncepta razvoja človeške družbe, o uničujočih vplivih na naravna ravnotežja zaradi globalizacije razvoja in produkcije na Zemlji, na destruktivne družbene odnose in možne rešitve. Zavest, da smo mi sami tisti, ki moramo narediti korak do ponovne vzpostavitve naravnega ravnotežja v nas in okoli nas, tako v fizičnem kot duhovnem smislu, nas hkrati zavezuje in osvobaja.

Zato želimo v obliki okroglih miz v prijetnem okolišu gradu ob sodelovanju z EKO-CI ekološko civilno iniciativo Slovenije in Slovenskim forumom socialnega podjetništva še posebej izpostaviti skrb do narave, prehransko samooskrbo in možnosti njenega organiziranja preko socialnega podjetništva, humanost v produkcijskih odnosih in načinih pridobivanja hrane, ki ne uničujejo, temveč ohranjajo naravna ravnotežja.

Dan Zemlje se prične v naši glavi, v našem srcu. Dan Zemlje je vsak dan. Vsak dan gradimo spoštovanje in ljubezen, udejanjajmo človeške vrednote, živimo v harmoniji z naravo. To bo naše največje darilo Zemlji.