07:41:37 | 20.01.2018
Področja delovanja
 
 

Večkrat me v pogovorih ljudje sprašujejo: »Kaj je zdravje; kdaj veš, da si zdrav?« in »Zakaj zbolimo?« Rekel bi, da zdravje ni nič drugega, kot kadar človeški organizem deluje normalno. Torej, ko vsi notranji organi nemoteno opravljajo svoje delo. Da pa to dosežemo, je potrebno predvsem ustvariti pogoje. To pa je:
- pravilno (zdravo) prehranjevanje,
- zdravo bivanje oziroma počivanje in
- gibanje oziroma dovolj gibanja.

Pravilno (zdravo) prehranjevanje v današnjem času pomeni predvsem uživanje raznolike bio hrane, ki jo v zadostnih količinah spremlja tudi bio sadje in bio zelenjava. Na tem mestu bi rad le poudaril da je potrebno paziti na bio hrano, upam pa, da bo o tem kaj več napisal kakšen strokovnjak o prehrani.

Zdravo bivanje oziroma počitek zajema prostor, v katerem živimo in spimo - ali je na zdravem področju (vodni tokovi; sevanje), v kateri smeri je ležišče (magnetizem), kakšni so materiali v bivalnem prostoru in še kaj .. Upam, oziroma vabim, da bi tudi na tem področju kdo kaj bolj obširno napisal.

Gibanje oziroma dovolj gibanja – mislim, da na tem področju ni ovir in je vsem dostopno, vendar smo pri tem po navadi najbolj lenobni. Rad bi poudaril, da ni več »v modi« preobremenjevanje organizma, temveč pravilne vaje za prekrvavitev notranjih organov - na primer tao vaje. Potrebno je le nekaj poduka, da dosežemo prave rezultate.

Navedeni trije pogoji za zdravje se slišijo zelo preprosto. Vendar pa, če pogledamo vse skupaj iz drugega zornega kota oziroma analiziramo naše realno stanje v družbi, v državi Sloveniji, so rezultati približno takšni:
- nekaj čez 100.000 prebivalcev je na Zavodu za zaposlovanje;
- nekaj 10.000 prebivalcev je že brisanih iz evidenc na Zavodu za zaposlovanje in se jih v statistikah več ne prikazuje, so pa brez dela;
- krepko čez 200.000 zaposlenih živi na robu preživetja s povprečno 80.000,00 tolarjev na mesec;
- znesek mesečnih računov (položnic) za 3-člansko družino je v povprečju blizu 70.000,00 SIT. Torej družini za preživetje ostane 10.000,00 SIT – v primeru, da je zaposlen le 1 član družine, kar je povprečje za Maribor;
- ostali »srednji« sloj životari;
- po mnenju nekaterih poznavalcev je v naši družbi le 12 do maksimalno 15 % prebivalcev v Sloveniji, ki si lahko v popolnosti privošči vse tri pogoje za zdravo življenje.

Slovenija se zelo zgleduje po »zahodnih« državah. Poglejmo torej, kako je v najmočnejši in najbolj bogati državi – v Združenih državah Amerike. Ker so dosti pred nami, sem šel in pobrskal za podatki kakih 50 let nazaj.

Poglejmo zapis Marguerite Clark iz leta 1960 v publikaciji Medicine d'aujourd'hui: »Osemnajstkrat v sekundi farmacevt v beli halji izda recept v eni od 56.000 lekarn v Združenih državah Amerike. Strošek teh tablet, ampul, pilul, kapsul, kapljic – rožnatih, vijoličastih, rumenih, belih, zelenih, …, znaša tri milijarde dolarjev letno.« To je bilo pred natanko 46 leti. In kako je danes? Ali gremo v pravo smer? Rekel bi, da ne. Ne živimo samo v atomski dobi, temveč tudi v antibiotični dobi. Če pogledamo človeka, katerega osnovna naloga je še vedno, da nadaljuje svoj rod; ali če se povrnemo k družini, kot osnovni celici družbe, se lahko samo vprašamo, kakšna je bodočnost?

Spoštovani dr. Drnovšek je v uvodnem članku o zdravju na spletni strani Društva za pravičnost in razvoj zapisal »zdravje je moje, sam sem zanj odgovoren«. Se popolnoma strinjam, toda na podlagi prejšnjih ugotovitev o stanju v naši družbi, oziroma o pogojih življenja, se velikemu številu prebivalcev ta odgovornost enostavno ne dovoli oziroma niso ustvarjeni pogoji. Menim, da je družba, država, v veliki meri odgovorna, da ustvari pogoje za normalno življenje vsega prebivalstva.

Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

Slovenska tehnološka platforma za vodik in gorivne celice
DPMŽ Koroška
Doberman Klub
Moj pes
Skupaj za zdravje človeka in narave
Eko Trgovina Kalček
Zavetišče Zonzani

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije